Ο ROBBIE THE COBOT ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ FORD

Ο υπάλληλος της παραγωγής, Dietmar Brauner, πίστευε ότι η 30χρονη καριέρα του είχε τελειώσει μετά από επαναλαμβανόμενα προβλήματα υγείας που οδήγησαν σε μειωμένη κινητικότητα στον ώμο και τον καρπό του. Αλλά τώρα χρησιμοποιεί όλη την εμπειρία του σε ένα ευρύτερο φάσμα εργασιών χάρη σε έναν νέο συνάδελφο – ένα συνεργατικό ρομπότ που έχει ονομάσει Robbie.

 

Ο Robbie the Cobot έχει σχεδιαστεί για να συνεργάζεται με άτομα με μειωμένη κινητικότητα καθώς και με άτομα με ειδικές ανάγκες, αναλαμβάνοντας καθήκοντα που οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούσαν διαφορετικά να θεωρήσουν δύσκολες ή αδύνατες. Μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή 18 μηνών, η Ford διατηρεί τον Robbie σε μόνιμη βάση και θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάσταση περαιτέρω cobots στα εργοστάσια παραγωγής της Ford για τη διεύρυνση των ευκαιριών εργασίας σε ένα πιο ποικίλο φάσμα ανθρώπων.

 

«Με τα χρόνια, γινόταν όλο και πιο δύσκολο για μένα να κάνω τη δουλειά μου, έρχεται αυτό το μικρό ρομπότ και, για μένα, είναι σαν να έχω ένα επιπλέον χέρι – ένα πολύ δυνατό επιπλέον χέρι», είπε ο Dietmar. «Έχει αλλάξει τα πάντα. Ελπίζω ότι θα ανοίξει την πόρτα σε άλλους σαν εμένα να έχουν την ευκαιρία να κάνουν ή να συνεχίσουν να κάνουν τις δουλειές που αγαπούν».

 

Δουλεύοντας μαζί

 

Ο Dietmar και ο Robbie συνεργάζονται στη γραμμή συναρμολόγησης της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας, προσαρτώντας κυκλικά καλύμματα στους κινητήρες. Ο Dietmar τοποθετεί δύο καλύμματα στις θήκες και προτρέπει τον Robbie να σηκώσει το καθένα και να τα πιέσει σταθερά στη θέση τους. Αυτή η εργασία ακριβείας απαιτεί τέλεια ευθυγράμμιση των οπών, ώστε η Dietmar να μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρικό κατσαβίδι για να ασφαλίσει τα καλύμματα και ο κινητήρας να κινείται κατά μήκος της γραμμής.

 

Το ερευνητικό έργο της Ford σχεδιάστηκε για να δείξει ότι τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα μπορούσαν να αναλάβουν εργασίες στον κλάδο της κατασκευής χωρίς την ανάγκη για προστατευτικές συσκευές ή φραγμούς ασφαλείας. Ο Robbie κινείται μόνο όταν ενεργοποιείται από τον Dietmar και διαθέτει αισθητήρες που ανιχνεύουν πότε τα χέρια ή τα δάχτυλά του μπορεί να παρεμποδίζουν.

 

Το βραβευμένο ερευνητικό έργο υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο RWTH του Άαχεν και το Landschaftsverband Rheinland (LVR), τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών για άτομα με αναπηρία στη Γερμανία, η οποία παρείχε χρηματοδότηση 372.000 ευρώ.

 

Προηγουμένως, η Ford παρουσίασε άλλα cobot που έχουν προγραμματιστεί να βοηθούν τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής με πολύπλοκες διαδικασίες, όπως το γυάλισμα οχημάτων, και επίσης παρουσίασε ένα αυτόνομο ρομπότ που ονομάζεται "Survival".


https://media.ford.com/content/fordmedia/feu/en/news/2022/05/25/robbie-the-cobot-helps-disabled-people-and-those-with-reduced-mo.html