2023-07-21

ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ FORD ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Τα νεα σχεδια της Ford στον τομεα των μπαταριων

Με βάση την ισχυρή ζήτηση για τα νέα ηλεκτρικά της οχήματα, η Ford ανακοίνωσε  μια σειρά πρωτοβουλιών για την προμήθεια χωρητικότητας μπαταρίας και πρώτων υλών που ανοίγουν μια σαφή πορεία για να φτάσει τον ετήσιο ρυθμό λειτουργίας των 600.000 ηλεκτρικών οχημάτων έως τέλη του 2023 και περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2026.

Η εταιρεία παρουσίασε λεπτομερώς τα σχέδια του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου οχημάτων της που υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους παραγωγής ως μέρος του σχεδίου Ford+. Η Ford αναμένει ότι ένας σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τα EV θα ξεπεράσει το 90% έως το 2026, υπερδιπλάσιος από την προβλεπόμενη παγκόσμια ανάπτυξη της βιομηχανίας.

«Η νέα σειρά ηλεκτρικών οχημάτων της Ford έχει δημιουργήσει τεράστιο ενθουσιασμό και ζήτηση, και τώρα βάζουμε το βιομηχανικό σύστημα σε εφαρμογή για να κλιμακωθεί γρήγορα», δήλωσε ο Jim Farley, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ford και πρόεδρος του Ford Model e. «Η ομάδα του Model e κινήθηκε με ταχύτητα, εστίαση και δημιουργικότητα για να εξασφαλίσει τη χωρητικότητα της μπαταρίας και τις πρώτες ύλες που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε πρωτοποριακά EV σε εκατομμύρια πελάτες».

Η Ford σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε EV μέχρι το 2026, στοχεύοντας συνολικά τα προσαρμοσμένα περιθώρια EBIT της εταιρείας κατά 10% και περιθώρια EBIT 8% για τα EV μέχρι το 2026.

Καθώς η Ford δημιουργεί μια νέα αλυσίδα εφοδιασμού EV που τηρεί τις δεσμεύσεις της για βιωσιμότητα και ανθρώπινα δικαιώματα, η εταιρεία συνεχίζει να σχεδιάζει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής της να είναι EV έως το 2030 και να την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας παγκοσμίως το αργότερο έως το 2050.

Αμιγώς ηλεκτρική η Ford στην Ευρώπη έως το 2035

Στην Ευρώπη, το εργοστάσιο της Ford Cologne Niehl υπόκειται επί του παρόντος σε σημαντικές κατασκευαστικές ενημερώσεις για να προετοιμαστεί για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ξεκινώντας το 2023. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου κτιρίου 2500 τετραγωνικών μέτρων που θα είναι το σπίτι του νέου και αποτελεσματικού προ- γραμμή επίστρωσης σε πέντε ορόφους.

Επιπλέον, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παραγωγής θα ενημερωθούν με νέες ενεργειακά αποδοτικές λύσεις που θα εξοικονομήσουν περισσότερους από 2.000 τόνους CO2 και περισσότερες από 2.600 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Το πρώτο ηλεκτρικό επιβατικό όχημα αναμένεται να κυκλοφορήσει στη γραμμή παραγωγής της Κολωνίας το 2023, με ένα δεύτερο μοντέλο EV που θα κατασκευαστεί από τα μέσα του 2024. Ο ετήσιος όγκος στο νέο εργοστάσιο αναμένεται να φτάσει τα 200.000 οχήματα ετησίως.

Η ανάπλαση του εργοστασίου Niehl είναι ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει τη Ford να επιτύχει ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον στην Ευρώπη και συμβάλλει στον στόχο της να είναι ουδέτερος ως προς τον άνθρακα σε όλο το ευρωπαϊκό αποτύπωμα εγκαταστάσεων, logistics και προμηθευτών έως το 2035.

Στόχος: 600.000 EV μέχρι τα τέλη του 2023

Η Ford σχεδιάζει να φτάσει τα 600.000 ηλεκτρικά οχήματα παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του 2023 με τα ακόλουθα EV:

270.000 Mustang Mach-Es για τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα
150.000 F-150 Lightnings για τη Βόρεια Αμερική
150.000 Transit EV για Βόρεια Αμερική και Ευρώπη
30.000 μονάδες ενός ολοκαίνουργιου SUV για την Ευρώπη, του οποίου ο ρυθμός λειτουργίας θα αυξηθεί σημαντικά το 2024.

Η Ford προσθέτει χημεία κυψελών φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) στο χαρτοφυλάκιό της, παράλληλα με την υπάρχουσα χημεία νικελίου, κοβαλτίου, μαγγανίου (NCM). Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα για προϊόντα υψηλής ζήτησης και παρέχει στους πελάτες πολλά χρόνια λειτουργίας με ελάχιστη απώλεια εμβέλειας. Μειώνει επίσης την εξάρτηση από σπάνια κρίσιμα ορυκτά όπως το νικέλιο και, με τρέχον κόστος, εξοικονομεί 10 έως 15% υλικών για τις μπαταρίες Ford έναντι NCM.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλίσει το 100% της ετήσιας χωρητικότητας της μπαταρίας που απαιτείται – 60 γιγαβατώρες (GWh) – για να υποστηρίξει αυτόν τον ρυθμό λειτουργίας των 600.000 EV συνεργαζόμενος με κορυφαίες εταιρείες μπαταριών σε όλο τον κόσμο.

Η Ford ανακοίνωσε ότι η Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) θα παρέχει πλήρη πακέτα μπαταριών LFP για μοντέλα Mustang Mach-E για τη Βόρεια Αμερική από το επόμενο έτος καθώς και F-150 Lightnings στις αρχές του 2024. Η ευελιξία της αρχιτεκτονικής EV της Ford επιτρέπει την αποτελεσματική ενσωμάτωση της πρισματικής τεχνολογίας LFP cell-to-pack της CATL, παρέχοντας αυξητική χωρητικότητα γρήγορα για να κλιμακωθεί και να καλύψει τη ζήτηση των πελατών.

Η Ford αξιοποιεί επίσης τη μακροχρόνια σύνδεσή της με την LG Energy Solution (LGES) και τη στρατηγική της σχέση με την SK On για να πετύχει τον στόχο χωρητικότητας της μπαταρίας για τα τέλη του 2023.

Ο μακροχρόνιος προμηθευτής LGES κλιμάκωσε γρήγορα και διπλασίασε τη χωρητικότητά του στο Wroclaw της Πολωνίας, για να υποστηρίξει τη σταδιακή παραγωγή κυψελών NCM για μοντέλα Mustang Mach-E και E-Transit.

Επιπλέον, η SK On έχει εγκαταστήσει χωρητικότητα για να υποστηρίξει την κλιμάκωση του μεγάλου όγκου F-150 Lightning και E-Transits της Ford μέχρι τα τέλη του 2023 – κλιμακώνοντας την παραγωγή κυψελών NCM πέρα ​​από τα προηγούμενα προγραμματισμένα επίπεδα από τις εγκαταστάσεις της στην Ατλάντα και παρέχοντας νέα χωρητικότητα κυψελών μπαταρίας από την Ουγγαρία.

Με στόχο περισσότερα από 2 εκατομμύρια EV μέχρι τα τέλη του 2026

Η Ford βασίζεται σε συμφωνίες που συνδέονται με το ορόσημο των 600.000 στροφών και τις οδηγεί ακόμη πιο μακριά. Η εταιρεία έχει πλέον προμηθευτεί περίπου το 70% της χωρητικότητας της μπαταρίας που χρειάζεται για να υποστηρίξει ετήσιο παγκόσμιο ρυθμό λειτουργίας άνω των 2 εκατομμυρίων EVs μέχρι τα τέλη του 2026.

Η Ford και η CATL – ο μεγαλύτερος παραγωγός μπαταριών στον κόσμο – υπέγραψαν ξεχωριστό μη δεσμευτικό ΜΣ για να διερευνήσουν μια συνεργασία για την προμήθεια μπαταριών στις αγορές της Ford σε όλη την Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η Ford ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να εντοπίσει και να χρησιμοποιήσει 40 GWh χωρητικότητας LFP στη Βόρεια Αμερική από το 2026.

Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτή την πρόσθετη χωρητικότητα για να συμπληρώσει τρία εργοστάσια μπαταριών που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως στο Κεντάκι και το Τενεσί που αποτελούν μέρος της κοινοπραξίας BlueOval SK μεταξύ της Ford και της SK On, η οποία ιδρύθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Η Ford έχει υπογράψει ένα πρόσθετο MOU με την SK On καθώς και με την Koç Holdings για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας στην Τουρκία για εκτεταμένη χωρητικότητα μπαταριών εκεί.

Για να υποστηρίξει τις κοινοπραξίες της, η Ford προμηθεύεται επίσης πρώτες ύλες κυψελών μπαταρίας απευθείας.

«Η ομάδα μας έχει συνεργαστεί ενεργά με συνεργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Lisa Drake, αντιπρόεδρος Ford Model e, EV Industrialization. «Θα κινηθούμε γρήγορα στις βασικές αγορές και περιοχές όπου υπάρχουν διαθέσιμα κρίσιμα εφόδια, συναντώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους, εταιρείες εξόρυξης και μεταποιητές και υπογράφοντας μνημόνια συμφωνίας και συμφωνίες που αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες της Ford για ESG και υποστηρίζουν το σχέδιο της Ford να φέρει τα EV σε εκατομμύρια».